۱۳ سال پیش در چنین روزی (۹ نوامبر سال ۲۰۰۴)، بنیاد موزیلا نسخهی اول مرورگر فایرفاکس را عرضه کرد. فایرفاکس تأثیر زیادی در تاریخ مرورگرهای اینترنتی داشته است. این مرورگر اولین جایگزین اساسی برای اینترنت اکسپلورر بود که با امکانات جدید، سلطهی مایکروسافت در این بازار را با تزلزل مواجه کرد.
موزیلا فایرفاکس (یا فایرفاکس) یک مرورگر رایگان و متن باز است که توسط بنیاد موزیلا توسعه داده شده است. این مرورگر برای سیستمعاملهای ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و iOS عرضه شده است. پروژهی توسعهی مرورگر فایرفاکس از سال ۲۰۰۲ شروع شد. نام اولیهی این مرورگر، فونیکس (Phoenix: ققنوس، به معنای پرندهی افسانهای) بود. انتخاب این نام به این خاطر بود که بنیاد موزیلا اعتقاد داشت مرورگر جدید از خاکسترهای مرورگر نتاسکیپ زاده شده است. در زمان عرضهی اولیه، آزمایشکنندگان بتا از سرعت، امنیت و افزونههای فایرفاکس به وجد آمده بودند. در این زمان بود که زنگ خطر جدی برای اینترنت اکسپلورر که ۹۰ درصد بازار را در اختیار داشت، به صدا در آمد.
انتخاب نام فایرفاکس زمان زیادی خود را از بنیاد موزیلا گرفت. آنها ابتدا فونیکس را بهعنوان نام مرورگر خود انتخاب کردند که با شکایت یک شرکت فناوری با همین نام روبرو شد. نام بعدی فایربرد بود که آن نیز به خاطر وجود یک شرکت پایگاه داده به همین نام، لغو شد. البته بنیاد اعلام کرد که نام مرورگر خود را موزیلا فایربرد خواهد گذاشت؛ اما شرکت مذکور باز هم راضی نشد. در نهایت نام موزیلا فایرفاکس برای مرورگر جدید انتخاب شد. فایرفاکس از یکی از نامهای مستعار پاندای سرخ گرفته شده است.
نسخهی ۱.۰ مرورگر فایرفاکس در ۹ نوامبر سال ۲۰۰۴ عرضه شد. این مرورگر در طول ۹ ماه، ۶۰ میلیون بار دانلود شد که میتوان آن را شروعی بر پایان سلطهی اینترنت اکسپلورر نامید. رشد تعداد کاربران فایرفاکس بهسرعت ادامه داشت و این مرورگر در سال ۲۰۰۹ توانست سهم عمدهی بازار را به خود اختصاص دهد. رقیب اصلی فایرفاکس یعنی گوگل کروم نیز در سال ۲۰۰۸ عرضه شد و از همان ابتدا، ۳.۱ درصد از بازار را در اختیار گرفت. در حال حاضر کروم با در اختیار داشتن ۷۶ درصد از کاربران اینترنت، محبوبترین مرورگر جهان است.